Градска општина Црвени Крст је у сарадњи са невладином организацијом ЕНЕЦА покренула Клуб за запошљавање Рома. План је да организују обуке и помогну Ромима да оснују задругу са одрживом пословном идејом.

Оваквим клубом требало би да се створи одржив механизам за дугорочно побољшање положаја Рома, да се ојача запосленост у региону оснивањем задруга и пружањем обука за ромско становништво, као и да се ојача капацитет запослених у Градској општини Црвени Крст за примену локалних политика за побољшање социоекономског положаја Рома, као и подизање свести локалних структура и јавности о угрожености ромског становништва и проблему неједнакости и дискриминације.

Менаџер на прокејту Ивана Миљановић каже да ће бити различитих активности, а да је прва међу њима обука службеника ГО Црвени Крст како би помогли Ромима да остваре своја права.

„Биће обуке Рома и то 40 стручних и 50 бизнис обука. Градска општина Црвени Крст набавиће опрему за Клуб и предвиђамо дугорочну сарадњу кроз јавно и приватно партнерство“, истиче Миљановићева.

Радно способни Роми моћи ће да прођу кроз разна тражена занимања истиче председник ГО Црвени Крст Мирослав Милутиновић и додаје да пројекат траје 15 месеци. Обука почиње већ од следећег месеца. Како каже још увек се не зна да ли ће се Клуб налазити у просторијама општине Црвени Крст или у Ромском културном центру.

Подршку за отварање Клуба пружили су Делегација Европске уније у Србији, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Стална конференција градова и општина (СКГО), општина Црвени Крст и ЕНЕKА.